4SR Kevlarové jeans - Co je to Kevlar?

Kevlar

In de nano van vandaag, wanneer wetenschapsteams over de hele wereld concurreren om een ​​meer originele toepassing op basis van nanotechnologie te leiden, is het verrassend dat het beste materiaal voor motorkleding nog steeds leer is. Waar hebben de ingenieurs een fout gemaakt? Misschien hebben ze andere dingen te doen, maar soms hebben motorrijders geluk en ontsnappen sommige van de snel bewegende nieuwigheden uit het lab. Dit was ook het geval in 1965, toen polyparafenyleentereftalamide in de handen van het brildragende genie verscheen. Laten we hem Kevlar® noemen.

Kevlar formula
 

Vanwege zijn unieke eigenschappen is het op veel gebieden toegepast. Het is sterker en lichter dan staal, heeft een uitstekende slijtvastheid en behoudt zijn eigenschappen, zelfs bij hoge temperaturen. Bij 160 ° C verliest het bijvoorbeeld na 500 uur 10% sterkte. Bij deze temperatuur smelten de concurrerende vezels al.

Vezeltreksterkte (Mpa)

                               Polyester              katoen           Stalen constructie     spider draad         dyneema             kevlar              ccts nanobuis

Kevlar is de sterkste van de algemeen beschikbare en bruikbare materialen, alleen de kosmische vezels van de toekomst laten het achter.

Bron: Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry

Kevlar® sublimeert bij 450 ° C en dat is genoeg. Zelfs bij hoge koorts is het lichaam van een fietser ver van deze temperatuur. Het wordt meestal gewassen op 40 ° en zelfs als u wilt wassen in een drukvat van een kerncentrale (300 ° C) kan Kevlar het doen.

  Smelten, verbranding, ontledingstemperatuur (° C)

                 Strijktemperatuur          Dyneema           spider draad           Polyester               Katoen                   Kevlar            ccts nanobuis

Over de kwestie van temperatuurbestendigheid zijn de conclusies nog duidelijker. Sommige vezels overleven zelfs routineonderhoud zoals strijken niet.

Bron: Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry

Voor onze behoeften is Kevlar® absoluut onverslaanbaar. De contactoppervlakken worden warm tot meer dan 200 ° C wanneer ze vallen en vervolgens uitglijden. Daarom kunnen tweedegraads brandwonden ook op de huid optreden zonder het buitenmateriaal van het kledingstuk te beschadigen. In een dergelijke situatie verliest alleen de hittebestendige Kevlar zijn sterkte niet. Vezels op basis van polyethyleen of polypropyleen lopen alleen risico in aanwezigheid van een huishoudster met een slecht afgesteld ijzer, en niet te vergeten de uitlaatgastemperatuur.

Kevlar®-broeken van DuPont kunnen veilig worden aanbevolen voor motorgebruik, en we kunnen nog steeds motorjeans Kevlar noemen, omdat deze onverslaanbare koning van kunstmatige vezels onze bewondering verdient. De volgende keer dat u overweegt te investeren in uw apparatuur, moet u niet alleen tevreden zijn met hoe vaak het materiaal sterker is dan staal, maar vraag u ook hoe het omgaat met de temperaturen waaraan het vaak kan worden blootgesteld.